rsz_character-265632_1280

En dag då regnet står som spön i backen och alla har semester och därmed sitter hemma så gäller det att finna något som man kan göra tillsammans. För familjer och vänner som tycker om att umgås så är brädspel en självklarhet. Den här typen av spel finns även online för den som vill spela mot andra som också sitter hemma framför en dator eller som har tillgång till spelen via en smartphone. Brädspelen har en lång och gedigen tradition, och beroende på vilket man väljer så kommer strategi att spela stor roll för hur det går och hur roligt man har då man spelar.

Vad är ett brädspel?

Ett brädspel är precis som det låter, ett spel som man spelar på en slags bräda. Numera så är brädspelen som man köper i vanliga butiker ofta gjorda av papp eller kartong men strukturen med en plan yta som har ett mönster är densamma. Ett klassiskt exempel är schack som är ett spel som kan vara gjort av allt från papper till glas. I det här spelet så spelar två spelare mot varandra med målet om att inta den andra spelarens kung genom att röra spelpjäserna på ett strategiskt vis. Det finns enklare varianter där man inte måste hålla ordning på hur en viss spelpjäs får röra sig som till exempel Fia.

För barn och vuxna

Brädspelens stora charm är att de ofta fungerar lika bra för vuxna som för barn. Ett spel som Fia kan bli lite mer avancerat med funktionen knuff så att äldre barn kan vara med och uppleva spänning i spelet. Spel som Monopol och Hotell är också exempel på spel som både vuxna och barn kan gilla och spela tillsammans. Det finns också sällskapsspel som går ut på att man ställer frågor som till exempel TP. Här kan man spela i lag om det känns pinsamt att själv försöka svara på frågor om politik, historia och naturvetenskap.

Spela brädspel online

Nu måste man inte köpa brädspelen i vanlig butik. Man kan beställa dem direkt online eller rentav spela direkt online. På smarta spelsajter så kan man logga in och klicka på det strategispel som man är intresserad av. Sajten parar ihop en med en annan spelare eller kanske fler som vill spela samma spel. Sedan är det bara att dra igång och via en chattfunktion så kan man heja på, lära känna varandra och tacka för en bra match då spelet är över. Brädspel på nätet kostar inget och man kan spela enbart för att det är kul att gnugga geniknölarna och se hur man klarar sig mot spelare som man aldrig har träffat förr.